Vertrouwenscontactpersoon

Mogen wij voorstellen; onze vertrouwenscontactpersoon

Als vereniging, lid van de KNLTB, is het nagenoeg verplicht om een vertrouwenspersoon in huis te hebben. Dit hebben wij altijd gehad, maar wellicht niet voldoende zichtbaar. Aangezien wij wel het belang hiervan inzien en het belangrijk vinden dat iedereen zich prettig voelt bij onze club, stellen wij graag Diana Krans als onze nieuwe vertrouwenscontactpersoon aan je voor:

Diana Krans neemt het stokje over van Frits Prakke in de rol van vertrouwenscontactpersoon binnen onze vereniging. Diana gaat samen met het bestuur de komende tijd een aantal initiatieven nemen om het bestaan van een veilig sportklimaat te benadrukken en vast te leggen. Hierbij kun je denken aan het invoeren van een VOG (verklaring omtrent gedrag) voor kaderleden en het opstellen van gedragsregels.

Voorstellen vertrouwenscontactpersoon ALTV Quick Mijn naam is Diana Krans, samenwonend en moeder van twee zoons. Vanuit mijn werk als psychomotorische therapeut ben ik gewend om met vertrouwelijke informatie om te gaan, te luisteren, ondersteunen en begeleiden. ALTV Quick streeft ernaar om een veilige, sociale en plezierige tennisvereniging te zijn. Ik vind het fijn om me als vertrouwenscontactpersoon in te zetten en op die manier bij te dragen aan een sportklimaat waar iedereen zich prettig voelt.

Een veilig sportklimaat! Doe je mee? Tennissen is gezond en ook nog eens ontzettend leuk. Vooral, als dit in een veilige omgeving gebeurt, waar iedereen mag zijn wie zij wil zijn. Het gedrag van alle leden waaronder ouders, trainers en commissieleden is bepalend voor de sfeer binnen een vereniging. Opgroeien en sporten in een veilige omgeving gunnen we iedereen. Plezier in het spel is een reden om te blijven sporten en bewegen. Hoe kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat we een veilige omgeving houden en creëren op de baan en op onze vereniging? Wat mogen we van elkaar verwachten?

Wat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP) De VCP stimuleert het creëren en behouden van een veilige sportomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van pesten, bedreiging, discriminatie, seksuele intimidatie, of wat voor jou valt onder ongewenst, ongepast gedrag. Wat vaak wordt vergeten en vooral bijdraagt aan een veilige sportomgeving zijn positieve leden, ouders en supporters. In plaats van luidruchtig aanwezig te zijn, zien we graag publiek dat toekijkt, aanmoedigt en daardoor iedereen het gevoel krijgt dat ze fijn en prettig kunnen spelen.

Een veilige sportomgeving begint bij onszelf en we vragen jou om daaraan mee te werken. Het mooiste is als jij je comfortabel genoeg voelt om de ander direct aan te spreken op het gedrag dat als ongewenst wordt ervaren. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Gevoelens van onmacht, schaamte, woede of wat dan ook kunnen de reden zijn dat jij je niet uitspreekt en er dus mee rond blijft lopen. Ook kan het lastig zijn als  degene die ongewenst gedrag vertoont ouder is of bijvoorbeeld je trainer is. In deze gevallen moet je terecht kunnen bij een persoon die naar je luistert en waar je jouw probleem kunt neerleggen. Dit kan bij de VCP van Quick. Deze is onafhankelijk, heeft een geheimhoudingsplicht en is getraind en gecertificeerd door de NOC*NSF

Hoe kom je in contact met de VCP? Je kunt contact opnemen met de VCP per telefoon 06-15047479 of per e-mail via [email protected]. We gaan dan zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. De VCP luistert naar jouw verhaal en kijkt samen met jou wat verdere stappen kunnen zijn. Soms is iets op te lossen binnen de vereniging, maar soms kan het verstandig zijn om er andere deskundigen bij te betrekken. Dit zal altijd in overleg met jou gebeuren. Informatie zal met niemand worden gedeeld  zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven. De VCP is niet inhoudelijk betrokken bij procedures, zij heeft een adviserende, doorverwijzende rol.

Als bestuur en VCP van ALTV Quick, vinden wij het belangrijk dat iedereen binnen de vereniging zich betrokken voelt om er samen een sociaal veilige en plezierige sportomgeving van te maken. Veiligheid, preventie en plezier zal je daarom regelmatig terugvinden in: de nieuwsbrief, op de website of in bijeenkomsten. Graag doen we een oproep aan iedereen die vanuit interesse of professie affiniteit heeft met en wil bijdragen aan een sociaal veilige en plezierige sportomgeving. In de vorm van een interessant, artikel, een praatje. Alle ideeën, aanvullingen of suggesties zijn welkom. Stuur een e-mail naar [email protected]

Gezamenlijke aanpak werkt beter dan afzonderlijke acties Let op: het e-mailadres is uitsluitend bedoeld om een afspraak te maken, niet om al te melden waar het over gaat.

Als je het prettiger vindt contact op te nemen met iemand van buiten ALTV Quick, kun je ook terecht bij Vertrouwenspersonen van de KNLTB, of bij Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF

Voor acute noodgevallen, vechtpartijen, bedreigingen, mishandelingen, andere vorm van geweld of agressie is een noodnummer

0800 – 22 99 555

Verwijzing naar overige websites:

https://nocnsf.nl/ 

https://centrumveiligesport.nl/